Dlouho po zimních radovánkách, když teplé jarní slunce začalo rozpouštět sníh a led tál, žil v jednom malebném městečku odvážný kluk jménem Jirka. Jirka miloval zimu a bruslení na zamrzlých rybnících. Jenže s každým teplejším dnem sníh tál a led se rozpouštěl. Jirka měl stále méně možností bruslit.

Jirka nemohl přijít na to, jak se smířit s tím, že zima končí, a tak se rozhodl, že udělá vše proto, aby si ještě jednou mohl pořádně užít bruslení. Když se jednoho dne vydal na procházku kolem rybníka, zjistil, že kus ledu uprostřed stále pokrývá hladinu a poskytuje tak poslední příležitost pro bruslení.

Sváděn touhou znovu zažít radost z bruslení Jirka přemýšlel, že přebrodí tenkou vrstvu tajícího ledu a dostane se na střed rybníka. Bez dalšího varování však Jirka při prvním kroku klesl do ledové vody. Bylo to jako noční můra. Zoufalý Jirka se snažil dostat na pevnou zem, ale bylo to marné. Voda byla tak studená, že mu vzala všechny síly.

Naštěstí se včas objevil starý myslivec z nedaleké vesnice, který zaslechl Jirkovo volání o pomoc a rychle si přivolal další obyvatele. S pomocí lan a provazů se snažili vytáhnout Jirku z ledové vody. Byl to nebezpečný a dramatický okamžik. Až poté, co se všichni spojili, podařilo se jim vytáhnout Jirku na břeh a zachránit ho.

Jirka byl vyčerpaný a zmrzlý, ale naštěstí živý a v bezpečí. Toto dobrodružství mu však dalo lekci, kterou nikdy nezapomene. Uvědomil si, že byl velmi nezodpovědný, když se pokoušel bruslit na tajícím rybníku. Naučil se, že vždycky musíme respektovat přírodu a chovat se zodpovědně.

Po tomto zážitku Jirka pozoroval, jak přichází jaro a s novým respektem a vděčností si uvědomoval krásu přírody. Naučil se, že i když musíme někdy opustit zimní radovánky, můžeme najít radost a dobrodružství i v jiných ročních obdobích.

A tak si Jirka uvědomil, že větší hodnota než bruslení za každou cenu je bezpečí a zdraví. Naučil se, že musí dávat pozor na své kroky a brát ohled na okolní svět, který ho obklopuje. Toto dobrodružství mu změnilo pohled na svět jednou provždy. Od této chvíle už Jirka věděl, že největší dobrodružství je chránit sám sebe a respektovat přírodu.

Zajímají vás také další zimní pohádky pro děti k přečtení?

One Reply to “O Jirkovi, který chtěl bruslit na tenkém ledě”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *